Lär känna Petter – utvecklare på Briljant


Under 2020 fyller Briljant 25 år! Det firar vi bland annat genom sex intervjuer där du får möta Briljantare med olika expertis. Först ut är utvecklaren Petter som varit med från början och vet allt om hur Briljant startade.

Berätta lite om dig själv och din roll på Briljant. När började du?
Jag kommer ursprungligen från vård- och omsorgsbranschen och började hos Briljant 1998 som en ”alltiallo”. På Briljant fanns då min pappa, min farbror och min kusin. Så småningom utbildades jag till utvecklare och är idag en av fyra delägare. Min primära huvuduppgift när det gäller programmering är löner och hyror.

Kan du berätta lite om historien bakom Briljant ­– Hur kom idén fram, hur grundades företaget och var kommer namnet Briljant ifrån?
Åke och Lasse Hansson jobbade på ett företag som hette DAAB som utvecklade ekonomisystem för stordatorer och minidatorer när den första idén föddes om att utveckla ett ekonomisystem för PC. När jobbet med att utveckla systemet påbörjades av Åke, Lasse och Anders Hansson så användes först arbetsnamnet Norrköpingssystemet. Rolf Persson som hade jobbat på DAAB och som följde med över som återförsäljare kom på namnet Briljant, som till slut blev namnet på det briljanta ekonomisystemet. En Briljant är slipad i många facetter och så är även programmet. Det är ett väldigt flexibelt och mångfacetterat system – därav namnet.

Vad är det du gillar mest med din roll som utvecklare?
Att det är väldigt varierande, inspirerande och kul att hitta lösningar på olika problem. Det är ett kreativt jobb där du hela tiden behöver utmana dig själv. Det är givande att kunna ta fram nya funktioner och delar i programmet som underlättar för användarna, som kan göras deras arbetsvardag enklare.

Kan du berätta lite om hur programmet har utvecklats under tiden du varit på företaget, är det något du minns som har haft extra stor betydelse för användarna?

Framförallt tekniken och tillgängligheten. Förr arbetade vi med disketter och CD-skivor, och idag går allt så oerhört fort. Om jag programmerar idag så kan jag i princip ta fram en version och lägga ut den så att kunderna har den en timme senare. För 20 år sedan tog det flera dagar. Tidigare skulle också allt installeras på kundernas fysiska datorer, men idag gör vi det mesta via molnet. Det har hänt otroligt mycket med tekniken under kort tid och allt förändrades givetvis oerhört när möjligheten kom att kunna koppla upp sig oavsett arbetsplats.

Kan du nämna en funktion i programmet som du tror att många inte känner till, som du tycker är värd att tipsa om?

Vi utvecklar en hel del i lönesystemet just nu. Jag tror att kopplingen mellan tidsredovisningen och löner är något som många kan ha nytta av, då man sparar väldigt mycket tid på att ha en direktkoppling mellan de registrerade tidkorten och nästkommande lönekörning. Denna funktion har funnits ganska länge men vi har liksom aldrig slagit på stora trumman att vi har den. I Briljant ska alla dokument bara behöva hanteras en gång, har man lämnat in sina tidkort så ska man bara kunna trycka på en knappt och sedan ska alla tider landa i projektredovisningen samt komma in på alla anställda i lönesystemet.

Har du något fint minne från din tid på företaget som du vill dela med dig av?
Jag har upplevt väldigt mycket kul under min tid på Briljant, och många av de bästa minnena är kopplade till anställningar av våra medarbetare. För vi har anställt och växt väldigt mycket under dessa 20 år, från fyra programmerare till fjorton på huvudkontoret och 35 medarbetare totalt runt om i hela landet. Det är fantastiskt när man anställer någon, det fungerar bra och personen väljer att vara kvar en längre tid på företaget. Givetvis är det också kul att kundtillströmningen har ökat under åren.

Är det något speciellt du ser extra mycket fram emot under 2020?
Vi ska lansera webbfaktureringen. Det är en rutin som varit efterfrågad i många år och som vi nu kan sjösätta under 2020.

Hur skulle dina kollegor beskriva dig tror du?
Jag tror att det flesta skulle säga att jag är väldigt lugn.