När en golfklubb är i behov av koncernkonsolidering

Landeryds Golfklubb, en av Sveriges största golfanläggningar, har använt sig av Briljant Ekonomisystem i cirka sex år för att underlätta sin koncernrapportering. För att optimera och effektivisera verksamheten har funktionen varit viktig, och inte minst för att kunna lägga störst fokus på kärnan i verksamheten: gästerna, medlemmarna och golfen.

Landeryds Golfklubb
Strax utanför Linköping, i hjärtat av Östergötlands län, hittar du Landeryds Golfklubb – en av Sveriges största golfanläggningar. I början av 90-talet stod den första golfbanan redo för de första svingarna, och mycket har hänt sedan dess. Med tre 18-hålsbanor, en 9-hålsbana samt en korthålsbana, mat och logi för gästerna, event för medlemmar som företag, följt av golf-shop och andra aktiviteter med fokus på träning och hälsa, så erbjuder anläggningen idag en hel upplevelse för sina gäster och över fyra tusen medlemmar i golfklubben.

Från handpåläggning med flera rapporter – till ett enkelt knapptryck
Landeryds Golfklubb använder sig av koncernkonsolidering i Briljant Ekonomisystem; en funktion som möjliggör att sammanfoga finansiella rapporter från flera bolag till en och samma koncernrapport. Stefan Åberg, ekonomikonsult på Landeryds Golfklubb och ägare av City Redovisning AB samt Marie Erlandsson, ekonom på Landeryds Golfklubb, är båda eniga om att funktionen har gjort stor skillnad.

– Vi har idag två anläggningar, Landeryd Bogestad och Vesterby. Utöver dem arrenderar vi även Vårdsbergs golfbana och förvaltar restauranger, golf-shopen, boende för gäster och mycket mer. Det är med andra ord en väldigt stor verksamhet med flera resultatenheter och flera verksamheter, säger Marie Erlandsson.

– Innan vi valde Briljant Ekonomisystem hade vi ett annat system som tyvärr inte gav stöd för alla våra behov och verksamheter som Marie nämner. Med Briljant och funktionen koncernkonsolidering så gick vi från att behöva ta fram femton rapporter som behövde synkas manuellt, till ett enda enkelt knapptryck. Det är med andra ord en förbättring som har underlättat mycket och gjort processen väldigt smidig, tillägger Stefan Åberg.

Framtiden
Gänget på ekonomiavdelningen ser fram emot att fortsätta optimera och utveckla verksamhetens ekonomiska delar. Trots att Landeryds Golfklubb redan ligger långt fram i digitaliseringen betonar Stefan vikten av att inte stanna upp utan att fortsätta optimera för att hänga med i svängarna. Briljant Ekonomisystem ser mycket fram emot att få vara med på resan framåt.

– Vi är inne i en stor digitaliseringsvåg, både sett till det stora perspektivet och ur det ekonomiska perspektivet. Det gäller för oss på ekonomiavdelningen att alltid vara på tårna och se över förutsättningarna för att optimera och effektivisera. Likaväl som att digitaliseringen utvecklas så händer det ständigt saker på Landeryd, vilket är väldigt roligt, säger Stefan Åberg.