Så använder du Briljants Hjälpsidor

Briljants hjälpsidor finns till för dig som vill lära dig mer om programmet. Sidorna passar både dig som jobbat länge i Briljant och dig som är ny användare. I den här guiden berättar Cissi om hur du använder hjälpsidorna på bästa sätt.

När du har Briljant igång på din dator kan du trycka på F1 för att komma till startsidan för våra hjälpsidor. Detta fungerar överallt i Briljant med finessen att om du är inne i en speciell rutin och trycker på F1 så kommer du direkt till hjälpsidan om just denna rutin. Menyraden du ser i Briljant motsvarar funktionstangenterna på ditt tangentbord där F1 och Frågetecknet betyder ta mig till hjälpen.

Hitta rätt
Kommer du till startsidan för vår hjälp ser menyraden ut som nedan. Varje modul i Briljant har en egen ingång med undermenyer. Vill du hitta information om någonting i Bearbetningsmodulen trycker du på Bearbetning.

Du ser då alla menyval som du är van vid i Bearbetningen och under dessa ligger ytterligare nivåer. Detta för att det ska vara lätt för dig att känna igen dig.Sökfunktion
Det finns också möjlighet att använda vår sökfunktion. Där kan du skriva in det du letar efter och Briljant föreslår avsnitt som innehåller detta ord eller denna mening. Ju mer precis du är i din sökning ju färre förslag får du. Vill du till exempel söka ut information om valuta kan du skriva in valuta i sökfältet och får då fram alla sidor som innehåller valuta. Är det specifikt hur valuta hanteras kan du istället söka på valutahantering och du får fram färre sidor.

Funktionsbeskrivningar
I många fall när du är inne i en rutin eller ett fönster i Briljant och trycker på F1 hamnar du på en sida som beskriver hur du manövrerar det aktuella fönstret. Vilka värden som kan väljas i olika fält och vad du kan göra med de olika menyvalen och funktionerna under F12 (övrigt).

Ett bra sätt för att förstå vad jag menar är att öppna programmet och gå in i Bearbetning/Rutin/Bokföringsverifikationer och trycka på F1. Då kommer du till en hjälpsida som beskriver just den rutinen och vilka alternativ du har i detta fönster. Denna hjälpsida hamnar du också på om du går via vår hjälpsida till undermeny Bearbetning/Rutin/Bokföringsverifikationer.

Det kan ibland vara bättre att gå till det avsnitt som vi kallar för funktionsbeskrivningar. Detta hittar du i menyn på vår hjälpsida. Där hittar du en mer beskrivande text om hur arbetsflödet med rutinen går till och vilka möjligheter som finns. I de flesta funktionsbeskrivningar finns även en startinstruktion som du kan använda dig av vid uppstart av funktionen. Prova att gå via vår hjälpsida till undermeny Funktionsbeskrivningar/Bokföring så ser du på skillnaderna.

Instruktionsfilmer
Om du är ny i programmet eller undrar över en ny rutin som du inte använt tidigare kan instruktionsfilmerna vara bra. Dessa beskriver både hur man startar igång rutinerna via ikonen Upplägg företag, hur man gör inställningar och hur arbetsflödet med rutinen går till. Ett bra exempel på detta är instruktionsfilmen för hushållsnära tjänster ROT/RUT som du kan titta på här: https://www.youtube.com/embed/rU9sOeRDaf4?autoplay=1

De hjälpsidor som används mest just nu
Nedan följer de hjälpsidor som efterfrågas mest just nu: