Så printar du utskrifter från Briljant ASP

För att utskrifter ska fungera från vår tjänst Briljant ASP finns det några saker du behöver tänka lite extra på. I månadens tekniska tips från Jack får du veta vilka inställningar du bör göra för skrivare som ska följa med in till fjärrskrivbordet, och vilken skrivare du i första hand vill använda för utskrifter.

Först måste du ladda ned och installera Screwdrivers Client. Utan det programmet kommer dina skrivare inte att följa med in till molntjänsten. Programmet kan du hämta här:

https://asp.briljant.se/filer/screwdrivers.exe

Gör du inga ändringar i Screwdrivers Client så kommer det programmet automatiskt ange att den skrivare som är standardskrivare i din windowsmiljö även blir standardskrivare i Briljant ASP. De flesta användarna är klara redan här, men i vissa fall kan det vara så att du vill ha flera skrivare med dig in till asp-tjänsten, till exempel om du har en virtuell fakturaskrivare, eller kanske olika skrivare för specifika utskrifter. Du kan ta med dig fyra skrivare in till Briljant ASP, och har du då fler än fyra skrivare tar programmet din standardskrivare och sedan tre godtyckliga skrivare, vilket gör att du kan behöva specificera lite mer noggrant vilka skrivare du behöver. För att göra detta går du in på din kontrollpanel och väljer uppe i det högra hörnet att visa efter: små ikoner (stora går också bra). Därefter kan du välja Screwdrivers Client v4 i listan.

I rutan som sedan uppenbarar sig är det den andra fliken printers som är mest intressant för dig. Klickar du på den ser du tre olika rutor. I den vänstra available printers listas alla skrivare som finns tillgängliga på din dator. I den översta rutan till höger, preferred printers, kan du lägga in de skrivare du vill ska prioriteras av programmet. Nere till höger i denied printers lägger du de skrivare som du inte behöver ha med till fjärrskrivbordet. Så här ser det till exempel ut hos mig:

Jag har valt att plocka med mig två skrivare, en Toshiba och en pdf-skrivare, resten har jag valt att strunta i. Det hade även gått bra att bara lägga de fyra skrivarna i denied printers, och lämnat de två som jag lagt i preferred under available printers, de hade fortfarande följt med in till fjärrskrivbordet. Det viktigaste är att du lägger in de skrivare du prioriterar i preferred printers. Programmet tar först med sig skrivarna från preferred printers, och finns det sedan plats kvar, och skrivare kvar i available printers, tar den med dessa skrivare också. Har du redan uppnått maxantalet skrivare (fyra stycken) struntar den i resterande. När du är klar trycker du på verkställ, och sedan på knappen query printers. Programmet samlar då ihop information om skrivarna, något som brukar gå ganska fort men i vissa fall kan det ta några minuter.

Tryck på close när queryn är klar, och sedan kan du stänga ned programmet. Du är nu klar med inställningarna.

Nu kan du logga in på Briljant ASP och kolla så att allting fungerar. Efter att du loggat in kan du klicka på startmenyn och välja control panel och sedan printers.

Här ser du de två skrivarna som jag nyss valde i Screwdrivers Client. Du ser också en xps-skrivare som är skapad av Windows, så den är inget du behöver oroa dig över (det finns en likadan xps-skrivare på din egen lokala dator). Den gröna bocken på Toshiba-skrivaren indikerar att den är standardskrivare och kommer användas vid utskrift.

Om du vill ha en annan standardskrivare i Briljant än den du har som standard i Windows, så gör du följande procedur: Gå tillbaka till Screwdrivers och den första fliken general, där kan du kryssa i en ruta som heter spoof the default printer och sedan i en rullista välja vilken skrivare du vill ha som standardskrivare i Briljant ASP. Om du fortsätter med mitt exempel så är Toshiba-skrivaren min standardskrivare i Windows, och så vill jag fortsätta ha det, men jag vill att pdf-skrivaren ska vara standard i Briljant ASP. Då kryssar jag i rutan och väljer pdf-skrivaren så här:

Efter att jag sedan tryckt på verkställ och loggat in på fjärrskrivbordet igen, och tittar på mina printers, ser jag nu att pdf-skrivaren är standardskrivare istället för min Toshiba (lägg märke till att den gröna bocken nu bytt skrivare).

Mac-användare behöver inte installera Screwdrivers. Ni behöver dock kontakta oss på asp-supporten och säga till att ni använder Mac, så att vi kan ange det på erat användarkonto. När det sedan är klart behöver ni bara ange att skrivarna ska följa med vid fjärranslutning i det fjärrskrivbordsprogram som ni använder.

Det vanligaste programmet bland våra kunder är Microsoft Remote Desktop, så mina instruktioner utgår från det programmet. Om du skulle använda något annat program och inte får skrivarna att fungera kan du höra av dig till oss för hjälp.

Starta Microsoft Remote Desktop och högerklicka på din anslutning till Briljant ASP, och välj sedan edit.

Gå till den tredje fliken devices & audio och boka i printers under redirect.

Tryck på save och sedan är du klar! Nu ska dina skrivare följa med in till fjärrskrivbordet.

Lycka till!

/Jack